1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 19 жовтня 1991 р. N 277
Київ
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ N 247 від 16.05.92 )
Про затвердження Положення про Державний комітет України по харчовій і переробній промисловості
Кабінет Міністрів України
постановляє:
Затвердити Положення про Державний комітет України по харчовій і переробній промисловості, що додається.
Перший віце-прем'єр-міністр України К.МАСИК Державний секретар Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Інд. 22
ЗАТВЕРДЖЕНЕ
постановою Кабінету Міністрів України
від 19 жовтня 1991 р. N 277
ПОЛОЖЕННЯ
про Державний комітет України по харчовій і переробній промисловості
1. Державний комітет України по харчовій і переробній промисловості (Держхарчопром України) є центральним органом державного управління, підвідомчим Кабінету Міністрів України.
До сфери управління Комітету входять концерни, спілки, об'єднання, підприємства, установи й організації харчової і переробної промисловості.
Комітет, використовуючи економічні методи, будує свою діяльність на принципах розмежування функцій державного управління безпосереднього господарювання, що здійснюється підприємствами, об'єднаннями, організаціями та установами.
2. Держхарчопром України у своїй діяльності керується Конституцією України, законами та іншими рішеннями Верховної Ради України та її Президії, указами Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, а також цим Положенням. У межах своєї компетенції Комітет організує виконання законодавчих актів, рішень Уряду України і здійснює систематичний контроль за їх виконанням.
Комітет узагальнює практику застосування законодавства з питань роботи харчової і переробної промисловості, розробляє пропозиції щодо його вдосконалення і вносить їх на розгляд Кабінету Міністрів України.
3. Головними завданнями Держхарчопрому України є:
а) координація господарської діяльності підприємств і організацій, що входять до складу Комітету, задоволення потреб населення республіки в харчових, м'ясних і молочних продуктах широкого асортименту й високої якості;
б) проведення ефективної інвестиційної політики, забезпечення сталого приросту і раціонального розміщення виробничих потужностей, взаємодія з міністерствами і відомствами України в розробці основних напрямів розвитку харчових, переробних і підсобних підприємств;
в) координація науково-дослідних програм та організація впровадження досягнень науково-технічного прогресу у виробництво;
г) забезпечення підприємств і організацій матеріально-технічними і енергетичними ресурсами за встановленою номенклатурою, комплектування будов та сервісне обслуговування;
д) здійснення міжнародного науково-технічного і економічного співробітництва та міжреспубліканських зв'язків;
є) сприяння комплексному вирішенню питань поліпшення умов праці, життя і побуту працівників, їх соціальної та правової захищеності, участь в проведенні соціальної політики на селі;
ж) забезпечення поставок продукції до державних фондів (в обсягах державного замовлення), для місцевого споживання та за міжреспубліканськими угодами за нарядами Міністерства торгівлі і Міністерства економіки України;
з) створення умов для розвитку насінництва цукрових буряків і вирощування ефіроолійних культур, організація заготівель сільськогосподарської сировини для промислової переробки;
і) організація з міністерствами і відомствами України розробки технологій та створення виробництва екологічно чистих продуктів харчування, охорона навколишнього середовища;
к) розробка основних напрямів розвитку виробництва продуктів для дітей раннього віку, поліпшення їх якості й асортименту.
4. Держхарчопром України при виконанні покладених на нього функцій взаємодіє з іншими органами державного управління України та Кримської АРСР, органами місцевого самоврядування.
5. Держхарчопром України, підвідомчі йому підприємства, об'єднання, організації та установи становлять систему Комітету і входять до агропромислового комплексу.
6. Держхарчопром України відповідно до покладених на нього завдань:
а) розробляє концепції, економічні баланси і прогнози розвитку харчової й переробної промисловості, готує схеми регіонального розміщення харчових і переробних підприємств та ремонтно-механічної бази;
б) організує розробку і реалізацію комплексних довгострокових програм технічного переоснащення підпорядкованих підприємств та організацій;
в) бере участь в роботі державної комісії по сортовипробуванню сільськогосподарських культур, при вирішенні питань пов'язаних з районуванням і технологічною оцінкою сортів;
г) контролює виконання підприємствами, господарствами та іншими організаціями галузі ветеринарного та санітарного законодавства;
д) готує обгрунтовані пропозиції щодо обсягів державного замовлення на виробництво й поставку продукції за встановленою номенклатурою та доводить їх до підприємств;
є) бере участь у роботі відповідних органів при визначенні обсягів закупівлі по імпорту нових технологій та устаткування для підприємств харчової і переробної промисловості;
ж) координує роботу по вдосконаленню економічних методів господарювання, міжгалузевих відносин, роздержавленню і приватизації підприємств, організації малих підприємств;
з) здійснює заходи щодо ефективного та оптимального поєднання державних централізованих капітальних вкладень і коштів підприємств для їх виробничого і соціального розвитку. Сприяє ефективному веденню капітального будівництва, своєчасному введенню в дію основних фондів, виробничих потужностей, очисних споруд. Затверджує у встановленому порядку титульні списки будов і завдання на проектування об'єктів системи Держхарчопрому України;
і) визначає в обсязі державного замовлення на виробництво і поставку продукції (виконання робіт) потребу в матеріально-технічних ресурсах, що розподілюються централізовано. Розробляє і здійснює разом з Міністерством економіки і Міністерством сільського господарства України, обласними організаціями заходи щодо створення і розвитку сировинної бази для підприємств харчової і переробної промисловості;

................
Перейти до повного тексту