1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Закон України


З А К О Н У К Р А Ї Н И
Про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" щодо безпечності та якості молочних продуктів
( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, N 21, ст.221 )
Верховна Рада України
постановляє:
I. Внести до Закону України "Про молоко та молочні продукти" (Відомості Верховної Ради України, 2004 р., N 47, ст. 513; 2007 р., N 4, ст. 37) такі зміни:
1. У статті 1:
абзац четвертий виключити;
абзаци восьмий - дванадцятий викласти в такій редакції:
"молочна сировина - молоко, яке піддавалося попередній фізичній обробці (фільтрації, охолодженню), а також будь-які молочні продукти, що містять виключно складові молока (молочний жир, молочний білок, лактозу) і можуть бути використані у виробництві іншої продукції;
молочні продукти - продукти, одержані з молока або молочної сировини, які можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складових молока (молочний жир, молочний білок, лактозу);
традиційні молочні продукти - масло, сири; а також кисломолочні продукти, вироблені із застосуванням заквасок на чистих культурах молочнокислих бактерій - ацидофілін, простокваша, ряжанка, сметана, сир кисломолочний; кефір - із застосуванням заквасок на кефірних грибках;
пакування - вміщення молочної сировини та молочних продуктів у тару чи пакувальний матеріал;
переробне підприємство - підприємство, яке закуповує молоко та молочну сировину, має виробничі потужності та умови для переробки молочної сировини, виробляє молочні продукти, що відповідають вимогам безпечності та якості";
абзац чотирнадцятий виключити.
2. В абзаці п'ятому частини першої статті 3 слова "та молочної продукції" замінити словами "молочної сировини і молочних продуктів".
3. Статтю 4 викласти в такій редакції:
"Стаття 4. Вимоги до показників безпечності та якості молока, молочної сировини і молочних продуктів
Молоко, молочна сировина і молочні продукти, що виробляються в Україні та ввозяться на митну територію України, повинні відповідати показникам безпечності та якості для харчових продуктів, які встановлені нормативно-правовими актами України.
Базисні норми масової частки жиру і білка в молоці розробляються і затверджуються центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики".
4. Частину четверту статті 5 викласти в такій редакції:
"Забороняється відокремлення процесу пакування молочних продуктів від технологічного циклу виробництва продукції (крім пакування масла, сиру, сухих молочних продуктів атестованими структурними підрозділами одного переробного підприємства або атестованими переробними підприємствами, що входять до складу одного об'єднання)".
5. Частину другу статті 6 викласти в такій редакції:
"У виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти".
6. Частину першу статті 9 замінити двома частинами такого змісту:
"Виробництво молока, молочної сировини та молочних продуктів (крім молочних продуктів для спеціального дієтичного споживання (використання), у тому числі продуктів для дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку) здійснюється за наявності експлуатаційного дозволу для потужностей (об'єктів) з їх виробництва, що видається відповідним головним державним інспектором ветеринарної медицини, а виробництво молочних продуктів для спеціального дієтичного споживання (використання), у тому числі продуктів для дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку - за наявності експлуатаційного дозволу для потужностей (об'єктів) з їх виробництва, що видається відповідним головним державним санітарним лікарем.
Експлуатаційний дозвіл видається у встановленому законодавством порядку".
У зв'язку з цим частину другу вважати частиною третьою.
7. Статті 10 і 11 викласти в такій редакції:
"Стаття 10. Організація суб'єктами господарювання контролю за безпечністю та якістю молока, молочної сировини і молочних продуктів
Контроль за безпечністю та якістю молока, молочної сировини і молочних продуктів здійснюється суб'єктами господарювання відповідно до закону шляхом:
додержання умов виробництва, зберігання та реалізації молока, молочної сировини і молочних продуктів відповідно до нормативно-правових актів;
створення та діяльності лабораторій, обладнаних сучасними приладами і відповідними реактивами для визначення показників безпечності та якості молока, молочної сировини та молочних продуктів.
Стаття 11. Атестація виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів
Суб'єкти господарювання (крім особистих селянських господарств, фізичних осіб), які здійснюють виробництво молока, молочної сировини і молочних продуктів, підлягають атестації на відповідність обов'язковим вимогам нормативно-правових актів.

................
Перейти до повного тексту