1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 27 грудня 2001 р. N 1752
Київ
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ N 571 від 17.05.2024 )
Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу
( Назва Постанови в редакції Постанови КМ N 1046 від 14.11.2012 ) ( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1046 від 14.11.2012 ) ( Додатково див. Постанову КМ N 1150 від 27.12.2018 - набирає чинності з 1 січня 2025 року )
Відповідно до пункту 5 частини першої статті 5 Закону України "Про протидію захворюванню на туберкульоз" Кабінет Міністрів України постановляє:
( Вступна частина в редакції Постанови КМ N 1046 від 14.11.2012 )
1. Затвердити норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу, та норми заміни продуктів харчування у протитуберкульозних закладах згідно з додатками 1 і 2.
( Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1046 від 14.11.2012 )
2. У нормі N 8 додатка 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. N 336 "Про затвердження норм добового забезпечення продуктами харчування засуджених до позбавлення волі, а також осіб, що перебувають у слідчих ізоляторах, лікувально-трудових профілакторіях та ізоляторах тимчасового утримання Міністерства внутрішніх справ України, норм заміни одних продуктів іншими та порядку застосування вказаних норм" слова "туберкульоз", "а також особи, що наглядаються з приводу туберкульозу I-II, V-VII груп диспансерного обліку" виключити.
3. Міністерству охорони здоров'я, іншим центральним органам виконавчої влади, Національній академії медичних наук, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечувати дотримання затверджених цією постановою норм харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу, в межах асигнувань, що передбачаються у державному та місцевих бюджетах на утримання протитуберкульозних закладів.
( Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1046 від 14.11.2012 )
Прем'єр-міністр України А.КІНАХ
Інд. 28
Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 27 грудня 2001 р. N 1752
НОРМИ ХАРЧУВАННЯ
у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу (грамів брутто на день на одного хворого або інфікованого)
------------------------------------------------------------------
Найменування | Вікова група, років
продукту |-----------------------------------------------
| 1-3 | 4-7 | 8-10 | 11-14 | 15-17 | більш
| | | | | | як 18
------------------------------------------------------------------
Хліб пшеничний 70 150 200 200 200 220
Хліб житній 30 100 100 100 150 150
Борошно пшеничне 25 45 55 55 60 60
Крохмаль 2 2 3 3 3 3
Крупи, бобові, 60 70 80 90 90 85
макарони
Картопля 150 400 450 450 450 450
Овочі 300 350 400 450 500 550
Фрукти свіжі, 200 250 300 300 300 300
цитрусові
Соки 100 120 150 150 180 200
Сухофрукти 15 30 40 40 40 40
Горіхи - 7 10 10 10 10
Масло 30 55 60 60 60 50
Маргарин - - - - - 10
Олія 7 12 15 18 20 21
Молоко, 600* 550 500 500 500 500
кисломолочні
продукти
_______________
* Дітям до 1 року - 900 мілілітрів адаптованих молочних сумішей у відповідній формі.
Сир кисломолочний 50 70 80 90 100 100
Сметана 15 20 25 30 30 30
Сир сичужний 5 10 12 13 15 15
твердий
Яйця, штук 0,5 1 1 1 1 1
М'ясо та м'ясні 120 150 165 200 220 220
продукти
Риба та рибні 40 70 90 100 110 110
продукти
Цукор 45 50 60 65 65 60
Мед та його 1 4 5 5 5 5
продукти
Кондитерські 10 30 40 40 40 40
вироби
Кава злакова, 2 5 5 5 5 4
цикорій
Кава натуральна, - - - - - 3
розчинна
Какао 1 4 4 4 6 6
Чай 0,02 0,1 0,2 0,2 0,5 1
Лавровий лист 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02
Ванільний цукор, 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02
кориця
Дріжджі 1 2 3 3 3 3
Сіль 5 8 10 10 10 10
Хімічний склад
добової норми:
білки 61 74 89 100 110 103
з них тваринні 42 38 44 50 55 52
жири 61 66 80 88 96 91
з них рослинні 5 11 18 20 23 22
вуглеводи 243 350 419 469 512 482
Енергоцінність, 1765 2290 2752 3068 3352 3198
кілокалорій
_______________
Примітки: 1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло) використовуються у межах добової норми (+ 5 відсотків). Такі продукти, як сир, риба, дріжджі, видаються кілька разів на тиждень. Наприклад, для риби: добова норма (25 грамів), використовується в меню три рази на тиждень. Розрахунок використання такий: 25 х 7 = 175 грамів. З цієї кількості можна приготувати такі страви: риба смажена (80 грамів), кнелі рибні (60 грамів), а також оселедець з цибулею (35 грамів).
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування проводити їх заміну згідно з нормами заміни продуктів.
3. Для заготівлі квашених овочів (огірки, помідори, капуста тощо) використовують сіль згідно з рецептурами понад добову норму.
4. Норма овочів, фруктів свіжих у літньо-осінній період може бути збільшена на 50-100 відсотків за рахунок зменшення на 50 відсотків норми круп, макаронних виробів і картоплі. У зимово-весняний період норма овочів, фруктів свіжих може бути зменшена на 30-50 відсотків із збільшенням соків на 50 відсотків.

................
Перейти до повного тексту