1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 22 листопада 2004 р. № 1591
Київ
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ № 305 від 24.03.2021 )
Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
( Назва Постанови із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 ) ( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 873 від 26.06.2007 № 734 від 08.08.2012 № 1086 від 28.11.2012 № 353 від 06.08.2014 № 211 від 23.03.2016 № 73 від 06.02.2019 № 132 від 19.02.2020 № 1313 від 23.12.2020 ) ( У назві та тексті Постанови слова "оздоровчих закладах" замінено словами "дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" згідно з Постановою КМ № 353 від 06.08.2014 )
Кабінет Міністрів України
постановляє:
1. Затвердити;
1) норми харчування у:
закладах дошкільної освіти для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;
( Абзац другий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 )
закладах дошкільної освіти (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;
( Абзац третій підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 )
санаторних закладах дошкільної освіти (групах) згідно з додатком 3;
( Абзац четвертий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 )
дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі закладів загальної середньої освіти, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, закладів професійної (професійно-технічної) освіти згідно з додатком 4;
( Абзац п’ятий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 734 від 08.08.2012, № 132 від 19.02.2020 )
закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання згідно з додатком 5;
( Абзац шостий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанов КМ № 211 від 23.03.2016, № 73 від 06.02.2019 )
дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6;
( Абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМ № 353 від 06.08.2014 )
закладах загальної середньої освіти для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;
( Абзац восьмий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 )
2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.
2. Установити, що використання у харчуванні дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.
( Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 )
2-1. Установити, що студенти Кам'янець-Подільського планово-економічного технікуму-інтернату і Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату імені Ф.Г. Ананченка, які є дітьми з інвалідністю та особами з інвалідністю I-III групи, забезпечуються харчуванням згідно з натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, закладах вищої освіти I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., № 12, ст. 592; 2012 р., № 7, ст. 249).
( Постанову доповнено пунктом 2-1 згідно з Постановою КМ № 1086 від 28.11.2012; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 )
3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.
( Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 734 від 08.08.2012, № 353 від 06.08.2014, № 132 від 19.02.2020 )
4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
( Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 734 від 08.08.2012, № 353 від 06.08.2014, № 132 від 19.02.2020 )
5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.
Прем'єр-міністр України В.ЯНУКОВИЧ
Інд. 28
Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
НОРМИ
харчування у закладах дошкільної освіти для дітей віком до одного року (денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту Вікова група (місяців)
0-3 4-5 6-7 8-12
Сухі адаптовані молочні суміші 80-100 90-120 75-80 30-60
(або рідкі адаптовані молочні суміші) (700-900) 1000) (900-800) (600-500)
Хліб житній (з 10 місяців) 5-10
Хліб пшеничний (з 8 місяців) 5-10
Крохмаль 1 2
Крупи, бобові, макаронні вироби 20 25-30
Картопля 50 85
Овочі 120 180
Фрукти свіжі, цитрусові 10-60 70-120
Соки 30-50 50-100
Фрукти сушені 1-4 4-6
Кондитерські вироби (сухарики, печиво) 3-15
Цукор 30 30
Масло вершкове 1-4 4-6
Олія 1-3 3-6
Яйця, штук 1/5 жовтка 1/4 - 1/2 жовтка
Молоко, кисломолочні продукти 100-200 300-380
Сир кисломолочний 10-30 30-50
М’ясо, м’ясопродукти 50-90
Риба, рибопродукти 15-25
Кава злакова, цикорій 1
Какао 1
Чай 0,1
Сіль, сіль йодована 1 2
Хімічний склад
Білки 15 19 23 32
у тому числі тваринні 15 19 22 25
Жири 30 38 53 61
у тому числі рослинні 3 6
Вуглеводи 66 77 115 143
Енергоцінність, ккал 660 730 1029 1249
__________
Примітка:
Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день).
( Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 )
Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
НОРМИ
харчування у закладах дошкільної освіти (крім санаторних) для дітей старше одного року (денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту Вікова група (років)
від 1 до 3 від 3 до 6 (7)
Кількість приймання їжі
3 4 3 4
Хліб житній 20 30 40 60
Хліб пшеничний 55 80 80 120
Борошно пшеничне 15 20 25 32
Крохмаль 3 3 4 4
Крупи, бобові, макаронні вироби 30 40 45 50
Картопля 130 150 190 220
Овочі різні 180 210 230 260
Фрукти свіжі, цитрусові 45 90 100 100
Соки 50 50 70 100
Фрукти сушені 10 10 10 10
Кондитерські вироби 5 15 15 20
Цукор 35 40 45 50
Мед, медопродукти 1 1 2 2
Масло вершкове 12 19 21 25
Олія 6 9 9 15
Сало 1 1 2 2
Яйця, штук 1/4 1/2 1/2 1/2
Молоко, кисломолочні продукти 350 450 400 500
Сир кисломолочний 35 40 45 50
Сир твердий 3 3 5 5
Сметана 5 10 10 15
М’ясо, м’ясопродукти 60 85 100 110
Риба, рибопродукти 20 25 45 50
Кава злакова, цикорій 1 1 4 4
Какао 1 1 2 2
Чай 0,2 0,2 0,2 0,2
Сіль, сіль йодована 2 2 5 8
Дріжджі 1 1 1 1,5
Лавровий лист 0,05 0,05 0,1 0,1
Сухарі панірувальні 2 3 2 3
Томатна паста 2 3 2 3
Ванільний цукор 0,1 0,1 0,1 0,1
Кислота лимонна 0,1 0,1 0,1 0,1
Хімічний склад
Білки 46,6 60,6 68,1 81,5
у тому числі тваринні 29,1 37,5 48,4 48,5
Жири 45,6 63,5 71,7 86,5
у тому числі рослинні 8,4 12,3 12,7 17,8
Вуглеводи 167,6 229,3 239,2 298,8
Енергоцінність, ккал 1267,2 1731,2 1874,8 2299,4
__________
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів.
2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.
( Додаток 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 )
Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
НОРМИ
харчування у санаторних закладах дошкільної освіти (групах) (денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту Санаторні заклади (групи) різних профілів Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення
Вікова група (років)
від 1до 3 від 3 до 6(7) від 1 до 3 від 3 до 6(7)
Кількість приймання їжі
3 4 3 4 5 5
Хліб житній 30 30 50 50
Хліб пшеничний 55 70 70 110 100 160
Борошно пшеничне 15 20 32 35 10 25
Крохмаль 2 3 3 4 3 4
Крупи, бобові, макаронні вироби 30 35 45 50 40 60
Картопля 140 150 220 240 150 200
Овочі різні 200 250 250 300 180 250
Фрукти свіжі, цитрусові 100 150 160 200 100 150
Соки 60 70 100 130 50 100
Фрукти сушені 10 10 10 12 15 20
Кондитерські вироби 8 12 15 20 10 20
Цукор 35 40 45 50 40 55
Мед, медопродукти 1 1 3 4 1 4
Масло вершкове 25 32 30 40 30 35
Олія 6 9 12 17 6 10
Яйця, штук 1/2 1 1 1 1 1
Молоко, кисломолочні продукти 400 500 450 550 500 550
Сир кисломолочний 45 50 60 70 50 70
Сир твердий 5 5 10 10 5 10
Сметана 10 12 15 18 10 15
М’ясо, м’ясопродукти 85 110 120 130 100 120
Риба, рибопродукти 30 30 60 60 30 60
Кава злакова, цикорій 1 1 2 2 1 2
Какао 1 1 2 4
Чай 0,1 0,2 0,2 0,2 0,1 0,2
Сіль, сіль йодована 5 5 8 8 5 8
Дріжджі 1 1 1,5 1,5 1 1
Лавровий лист 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02
Сухарі панірувальні 2 3 2 3 2 3
Томатна паста 2 3 2 3 1 2
Хімічний склад
Білки 60,2 77,1 98,1 116 69,3 96,6
у тому числі тваринні 41,4 51,8 66 69 49 69
Жири 68,3 89,3 110,2 127,7 80,8 113,7
у тому числі рослинні 8,6 12,5 17 24,1 8,6 13,7
Вуглеводи 194,7 260,7 316,3 428,3 223,7 304,1
Енергоцінність, ккал 1634,5 2155 2649,1 3326,2 1899 2625,9
__________
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 60 х 5 ) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів.
2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами , затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".
( Додаток 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020 )
Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
НОРМИ
харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі закладів загальної середньої освіти, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, закладів професійної (професійно-технічної) освіти (денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту Вікова група (років)
від 3 до 6 від 6 до 10 від 10 до 13 від 13 і старше
Хліб житній 100 150 180 200
Хліб пшеничний 130 180 230 250
Борошно пшеничне 30 40 45 50
Крохмаль 3 3 3 3
Крупи, бобові, макаронні вироби 45 65 80 80
Картопля 300 350 400 420
Овочі свіжі 350 400 450 470
Фрукти свіжі, цитрусові 250 300 300 300
Соки 150 180 200 200
Фрукти сушені 20 15 15 15
Кондитерські вироби 30 30 35 40
Цукор 50 60 70 70
Мед, медопродукти 3 4 5 7
Масло вершкове 40 45 50 50
Олія 12 15 18 20
Сало 2 4 6 8
Яйця, штук 1 1 1 1
Молоко, кисломолочні продукти 500 500 500 500
Сир кисломолочний 40 50 70 70
Сир твердий 12 15 20 20
Сметана 15 20 25 25
М’ясо, птиця 125 130 160 160
Ковбасні вироби 25 20 25 40
Риба, рибопродукти 75 85 100 100
Кава злакова, цикорій 2 3 4 5
Какао 2 2 2 3
Чай 0,1 0,2 0,5 0,5
Сіль, сіль йодована 6 8 10 10
Дріжджі 1 2 3 3
Лавровий лист 0,02 0,02 0,02 0,02
Сухарі панірувальні 2 4 3 4
Томатна паста 2 3 3 4
Ванільний цукор 0,1 0,1 0,1 0,1
Кислота лимонна 0,1 0,1 0,1 0,2
Хімічний склад
Білки 74 87 100 107
у тому числі тваринні 37 43 51 53
Жири 67 77 90 95
у тому числі рослинні 24 28 15 16
Вуглеводи 355 400 390 428
Енергоцінність, ккал 2319 2641 2500 2995

................
Перейти до повного тексту