- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 22 листопада 2004 р. № 1591 Київ |
Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
Кабінет Міністрів України
постановляє:
1. Затвердити;
1) норми харчування у:
закладах дошкільної освіти для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;
( Абзац другий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 132 від 19.02.2020 )
закладах дошкільної освіти (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;
( Абзац третій підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 132 від 19.02.2020 )
санаторних закладах дошкільної освіти (групах) згідно з додатком 3;
( Абзац четвертий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 132 від 19.02.2020 )
дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі закладів загальної середньої освіти, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, закладів професійної (професійно-технічної) освіти згідно з додатком 4;
закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання згідно з додатком 5;
дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6;
закладах загальної середньої освіти для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;
( Абзац восьмий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 132 від 19.02.2020 )
2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.
2. Установити, що використання у харчуванні дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.
2-1. Установити, що студенти Кам'янець-Подільського планово-економічного технікуму-інтернату і Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату імені Ф.Г. Ананченка, які є дітьми з інвалідністю та особами з інвалідністю I-III групи, забезпечуються харчуванням згідно з
натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, закладах вищої освіти I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., № 12, ст. 592; 2012 р., № 7, ст. 249).
3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.
4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.
Прем'єр-міністр України |
В.ЯНУКОВИЧ |
Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
НОРМИ
харчування у закладах дошкільної освіти для дітей віком до одного року (денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (місяців) |
0-3 |
4-5 |
6-7 |
8-12 |
Сухі адаптовані молочні суміші |
80-100 |
90-120 |
75-80 |
30-60 |
(або рідкі адаптовані молочні суміші) |
(700-900) |
1000) |
(900-800) |
(600-500) |
Хліб житній (з 10 місяців) |
|
|
|
5-10 |
Хліб пшеничний (з 8 місяців) |
|
|
|
5-10 |
Крохмаль |
|
|
1 |
2 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
|
|
20 |
25-30 |
Картопля |
|
|
50 |
85 |
Овочі |
|
|
120 |
180 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
|
|
10-60 |
70-120 |
Соки |
|
|
30-50 |
50-100 |
Фрукти сушені |
|
|
1-4 |
4-6 |
Кондитерські вироби (сухарики, печиво) |
|
|
|
3-15 |
Цукор |
|
|
30 |
30 |
Масло вершкове |
|
|
1-4 |
4-6 |
Олія |
|
|
1-3 |
3-6 |
Яйця, штук |
|
|
1/5 жовтка |
1/4 - 1/2 жовтка |
Молоко, кисломолочні продукти |
|
|
100-200 |
300-380 |
Сир кисломолочний |
|
|
10-30 |
30-50 |
М’ясо, м’ясопродукти |
|
|
|
50-90 |
Риба, рибопродукти |
|
|
|
15-25 |
Кава злакова, цикорій |
|
|
|
1 |
Какао |
|
|
|
1 |
Чай |
|
|
|
0,1 |
Сіль, сіль йодована |
|
|
1 |
2 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
Білки |
15 |
19 |
23 |
32 |
у тому числі тваринні |
15 |
19 |
22 |
25 |
Жири |
30 |
38 |
53 |
61 |
у тому числі рослинні |
|
|
3 |
6 |
Вуглеводи |
66 |
77 |
115 |
143 |
Енергоцінність, ккал |
660 |
730 |
1029 |
1249 |
__________
Примітка:
Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день).
Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
НОРМИ
харчування у закладах дошкільної освіти (крім санаторних) для дітей старше одного року (денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (років) |
від 1 до 3 |
від 3 до 6 (7) |
Кількість приймання їжі |
3 |
4 |
3 |
4 |
Хліб житній |
20 |
30 |
40 |
60 |
Хліб пшеничний |
55 |
80 |
80 |
120 |
Борошно пшеничне |
15 |
20 |
25 |
32 |
Крохмаль |
3 |
3 |
4 |
4 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
30 |
40 |
45 |
50 |
Картопля |
130 |
150 |
190 |
220 |
Овочі різні |
180 |
210 |
230 |
260 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
45 |
90 |
100 |
100 |
Соки |
50 |
50 |
70 |
100 |
Фрукти сушені |
10 |
10 |
10 |
10 |
Кондитерські вироби |
5 |
15 |
15 |
20 |
Цукор |
35 |
40 |
45 |
50 |
Мед, медопродукти |
1 |
1 |
2 |
2 |
Масло вершкове |
12 |
19 |
21 |
25 |
Олія |
6 |
9 |
9 |
15 |
Сало |
1 |
1 |
2 |
2 |
Яйця, штук |
1/4 |
1/2 |
1/2 |
1/2 |
Молоко, кисломолочні продукти |
350 |
450 |
400 |
500 |
Сир кисломолочний |
35 |
40 |
45 |
50 |
Сир твердий |
3 |
3 |
5 |
5 |
Сметана |
5 |
10 |
10 |
15 |
М’ясо, м’ясопродукти |
60 |
85 |
100 |
110 |
Риба, рибопродукти |
20 |
25 |
45 |
50 |
Кава злакова, цикорій |
1 |
1 |
4 |
4 |
Какао |
1 |
1 |
2 |
2 |
Чай |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
Сіль, сіль йодована |
2 |
2 |
5 |
8 |
Дріжджі |
1 |
1 |
1 |
1,5 |
Лавровий лист |
0,05 |
0,05 |
0,1 |
0,1 |
Сухарі панірувальні |
2 |
3 |
2 |
3 |
Томатна паста |
2 |
3 |
2 |
3 |
Ванільний цукор |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Кислота лимонна |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
Білки |
46,6 |
60,6 |
68,1 |
81,5 |
у тому числі тваринні |
29,1 |
37,5 |
48,4 |
48,5 |
Жири |
45,6 |
63,5 |
71,7 |
86,5 |
у тому числі рослинні |
8,4 |
12,3 |
12,7 |
17,8 |
Вуглеводи |
167,6 |
229,3 |
239,2 |
298,8 |
Енергоцінність, ккал |
1267,2 |
1731,2 |
1874,8 |
2299,4 |
__________
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів.
2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.
Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
НОРМИ
харчування у санаторних закладах дошкільної освіти (групах) (денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Санаторні заклади (групи) різних профілів |
Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення |
Вікова група (років) |
від 1до 3 |
від 3 до 6(7) |
від 1 до 3 |
від 3 до 6(7) |
Кількість приймання їжі |
3 |
4 |
3 |
4 |
5 |
5 |
Хліб житній |
30 |
30 |
50 |
50 |
|
|
Хліб пшеничний |
55 |
70 |
70 |
110 |
100 |
160 |
Борошно пшеничне |
15 |
20 |
32 |
35 |
10 |
25 |
Крохмаль |
2 |
3 |
3 |
4 |
3 |
4 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
30 |
35 |
45 |
50 |
40 |
60 |
Картопля |
140 |
150 |
220 |
240 |
150 |
200 |
Овочі різні |
200 |
250 |
250 |
300 |
180 |
250 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
100 |
150 |
160 |
200 |
100 |
150 |
Соки |
60 |
70 |
100 |
130 |
50 |
100 |
Фрукти сушені |
10 |
10 |
10 |
12 |
15 |
20 |
Кондитерські вироби |
8 |
12 |
15 |
20 |
10 |
20 |
Цукор |
35 |
40 |
45 |
50 |
40 |
55 |
Мед, медопродукти |
1 |
1 |
3 |
4 |
1 |
4 |
Масло вершкове |
25 |
32 |
30 |
40 |
30 |
35 |
Олія |
6 |
9 |
12 |
17 |
6 |
10 |
Яйця, штук |
1/2 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
Молоко, кисломолочні продукти |
400 |
500 |
450 |
550 |
500 |
550 |
Сир кисломолочний |
45 |
50 |
60 |
70 |
50 |
70 |
Сир твердий |
5 |
5 |
10 |
10 |
5 |
10 |
Сметана |
10 |
12 |
15 |
18 |
10 |
15 |
М’ясо, м’ясопродукти |
85 |
110 |
120 |
130 |
100 |
120 |
Риба, рибопродукти |
30 |
30 |
60 |
60 |
30 |
60 |
Кава злакова, цикорій |
1 |
1 |
2 |
2 |
1 |
2 |
Какао |
1 |
1 |
2 |
4 |
|
|
Чай |
0,1 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,1 |
0,2 |
Сіль, сіль йодована |
5 |
5 |
8 |
8 |
5 |
8 |
Дріжджі |
1 |
1 |
1,5 |
1,5 |
1 |
1 |
Лавровий лист |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
Сухарі панірувальні |
2 |
3 |
2 |
3 |
2 |
3 |
Томатна паста |
2 |
3 |
2 |
3 |
1 |
2 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
|
|
Білки |
60,2 |
77,1 |
98,1 |
116 |
69,3 |
96,6 |
у тому числі тваринні |
41,4 |
51,8 |
66 |
69 |
49 |
69 |
Жири |
68,3 |
89,3 |
110,2 |
127,7 |
80,8 |
113,7 |
у тому числі рослинні |
8,6 |
12,5 |
17 |
24,1 |
8,6 |
13,7 |
Вуглеводи |
194,7 |
260,7 |
316,3 |
428,3 |
223,7 |
304,1 |
Енергоцінність, ккал |
1634,5 |
2155 |
2649,1 |
3326,2 |
1899 |
2625,9 |
__________
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 60 х 5 ) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів.
2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з
нормами , затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".
Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
НОРМИ
харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі закладів загальної середньої освіти, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, закладів професійної (професійно-технічної) освіти (денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (років) |
від 3 до 6 |
від 6 до 10 |
від 10 до 13 |
від 13 і старше |
Хліб житній |
100 |
150 |
180 |
200 |
Хліб пшеничний |
130 |
180 |
230 |
250 |
Борошно пшеничне |
30 |
40 |
45 |
50 |
Крохмаль |
3 |
3 |
3 |
3 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
45 |
65 |
80 |
80 |
Картопля |
300 |
350 |
400 |
420 |
Овочі свіжі |
350 |
400 |
450 |
470 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
250 |
300 |
300 |
300 |
Соки |
150 |
180 |
200 |
200 |
Фрукти сушені |
20 |
15 |
15 |
15 |
Кондитерські вироби |
30 |
30 |
35 |
40 |
Цукор |
50 |
60 |
70 |
70 |
Мед, медопродукти |
3 |
4 |
5 |
7 |
Масло вершкове |
40 |
45 |
50 |
50 |
Олія |
12 |
15 |
18 |
20 |
Сало |
2 |
4 |
6 |
8 |
Яйця, штук |
1 |
1 |
1 |
1 |
Молоко, кисломолочні продукти |
500 |
500 |
500 |
500 |
Сир кисломолочний |
40 |
50 |
70 |
70 |
Сир твердий |
12 |
15 |
20 |
20 |
Сметана |
15 |
20 |
25 |
25 |
М’ясо, птиця |
125 |
130 |
160 |
160 |
Ковбасні вироби |
25 |
20 |
25 |
40 |
Риба, рибопродукти |
75 |
85 |
100 |
100 |
Кава злакова, цикорій |
2 |
3 |
4 |
5 |
Какао |
2 |
2 |
2 |
3 |
Чай |
0,1 |
0,2 |
0,5 |
0,5 |
Сіль, сіль йодована |
6 |
8 |
10 |
10 |
Дріжджі |
1 |
2 |
3 |
3 |
Лавровий лист |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
Сухарі панірувальні |
2 |
4 |
3 |
4 |
Томатна паста |
2 |
3 |
3 |
4 |
Ванільний цукор |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Кислота лимонна |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,2 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
Білки |
74 |
87 |
100 |
107 |
у тому числі тваринні |
37 |
43 |
51 |
53 |
Жири |
67 |
77 |
90 |
95 |
у тому числі рослинні |
24 |
28 |
15 |
16 |
Вуглеводи |
355 |
400 |
390 |
428 |
Енергоцінність, ккал |
2319 |
2641 |
2500 |
2995 |
................Перейти до повного тексту