1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Закон України


З А К О Н У К Р А Ї Н И
Про мінімальний споживчий бюджет
( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1991, N 42, ст.553 ) ( Вводиться в дію Постановою ВР N 1285-XII від 03.07.91, ВВР, 1991, N 42, ст.554 ) ( Із змінами, внесеними згідно із Законом N 191/94-ВР від 04.10.94, ВВР, 1994, N 42, ст.384 ) ( У назві і тексті Закону слова "Української Радянської Соціалістичної Республіки" та "Української РСР" замінені словом "України" згідно із Законом N 191/94-ВР від 04.10.94 )
Цей Закон закладає основи соціального захисту і соціальних гарантій для населення України при переході до ринкової економіки. Він забезпечує проведення соціальної політики, спрямованої на підтримку перш за все найменш соціально захищених верств населення, формування взаємопов'язаної системи мінімальних доходів громадян і видатків держави на їх утримання в установах соціальної сфери.
Стаття 1. Мінімальний споживчий бюджет
Мінімальний споживчий бюджет - це набір продовольчих і непродовольчих товарів та послуг у натуральному і вартісному вираженні, що забезпечує задоволення основних фізіологічних і соціально-культурних потреб людини.
Стаття 2. Принципи формування мінімального споживчого бюджету
Мінімальний споживчий бюджет формується нормативним методом на основі системи споживчих кошиків.
До споживчих кошиків включаються науково обгрунтовані, збалансовані за потребою стандартні набори товарів і послуг, основані на мінімальних нормах і нормативах споживання, що розробляються науковими установами та організаціями відповідного профілю. При цьому набори продуктів харчування для дітей віком до 18 років формуються на основі рекомендованих для відповідного віку раціональних норм.
Мінімальний споживчий бюджет розробляється для основних соціально-демографічних груп у середньому на душу населення та на одного члена сім'ї різного складу.
Стаття 3. Структура і величина мінімального споживчого бюджету
Натурально-речова структура мінімального споживчого бюджету формується із споживчих кошиків за такими основними статтями видатків людини або сім'ї:
продукти харчування:
м'ясо і м'ясопродукти
молоко і молокопродукти
масло тваринне
яйця
риба і рибопродукти
картопля
овочі і баштанні культури
фрукти і ягоди
хліб і хлібопродукти
олія та маргарин
цукор та кондитерські вироби

................
Перейти до повного тексту