1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 27 грудня 2018 р. № 1150
Київ
Про норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки
( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 1063 від 11.12.2019 № 1148 від 23.11.2020 № 1202 від 17.11.2021 № 1098 від 30.09.2022 № 1359 від 22.12.2023 № 36 від 16.01.2024 № 335 від 26.03.2024 № 1413 від 13.12.2024 )
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити:
норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки, згідно з додатком 1;
норми заміни продуктів харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки, згідно з додатком 2;
Порядок застосування норм харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки, що додається.
2. Видатки, пов’язані з виконанням цієї постанови у 2026 році та наступних роках, здійснюються у межах асигнувань, передбачених відповідним розпорядникам бюджетних коштів.
( Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 1063 від 11.12.2019, № 1148 від 23.11.2020, № 1202 від 17.11.2021, № 1098 від 30.09.2022, № 1359 від 22.12.2023, № 1413 від 13.12.2024 )
3. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.
4. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2026 року.
( Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 1063 від 11.12.2019, № 1148 від 23.11.2020, № 1202 від 17.11.2021, № 1098 від 30.09.2022, № 1359 від 22.12.2023, № 1413 від 13.12.2024 )

Прем'єр-міністр України

В.ГРОЙСМАН

Інд. 29


Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 27 грудня 2018 р. № 1150
НОРМИ
харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки
Норма № 1 - загальна
Найменування продуктів Кількість на одну особу на добу (грамів)
чоловіки жінки
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту 500 400
Борошно пшеничне 1 сорту 10 10
Крупи різні 100 90
Бобові 20 20
Макаронні вироби 30 30
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) 100 100
Риба без голови 100 100
Маргарин 35 30
Олія соняшникова 20 20
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) 100 100
Яйця курячі, штук на тиждень 2 2
Цукор 40 40
Чай чорний байховий 1 сорту 1 1
Сіль кухонна харчова 12 10
Лавровий лист 0,1 0,1
Перець 0,1 0,1
Гірчиця харчова 1 1
Томатна паста 3 3
Картопля 500 500
Овочі 300 300
у тому числі:
капуста 150 150
буряк 30 30
морква 30 30
цибуля ріпчаста 30 30
огірки, помідори, кабачки 60 60
Фрукти сушені 10 10

__________
Примітки:


1. За цією нормою забезпечуються:

засуджені, які тримаються у виправних колоніях мінімального та середнього рівня безпеки, звичайних жилих приміщеннях колоній максимального рівня безпеки;

засуджені до позбавлення волі, які залишені у слідчих ізоляторах, установах виконання покарань для роботи з господарського обслуговування;

засуджені до обмеження волі, які тримаються у виправних центрах.

2. Додатково до цієї норми видаються на одну особу на добу:

засудженим, які працюють на важких роботах із шкідливими умовами праці: хліб пшеничний із борошна 1 сорту - 90 грамів, макаронні вироби - 20 грамів, м’ясо (свинина, яловичина I категорії) - 40 грамів, риба без голови - 20 грамів, маргарин - 20 грамів, цукор - 5 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 200 грамів, картопля - 50 грамів, овочі - 50 грамів;

вагітним жінкам понад чотири місяці вагітності, матерям-годувальницям на час годування до шестимісячного віку дитини (за медичним висновком): м’ясо (свинина, яловичина I категорії) - 60 грамів, масло вершкове - 40 грамів, сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) - 20 грамів, сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) - 50 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 400 грамів, цукор - 20 грамів, яйця курячі - 5 штук (на тиждень), овочі - 100 грамів, соки плодові та ягідні - 150 грамів, фрукти сушені - 20 грамів, повидло - 30 грамів;

засудженим, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: м’ясо (свинина, яловичина I категорії) - 40 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 100 грамів, яйця курячі - 3 штуки (на тиждень), овочі - 250 грамів, соки плодові та ягідні - 200 грамів, фрукти сушені - 20 грамів, повидло - 30 грамів;

засудженим особам з інвалідністю I та II груп: масло вершкове - 20 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 150 грамів, яйця курячі - 2 штуки (на тиждень).
Норма № 2 - для осіб, які тримаються у слідчих ізоляторах та перебувають у місцях тимчасового тримання
Найменування продуктів Кількість на одну особу на добу (грамів)
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту 450
Борошно пшеничне 1 сорту 10
Крупи різні 90
Бобові 20
Макаронні вироби 30
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) 100
Риба без голови 100
Маргарин 25
Олія соняшникова 20
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) 100
Яйця курячі, штук на тиждень 1
Цукор 40
Сіль кухонна харчова 12
Чай чорний байховий 1 сорту 1
Лавровий лист 0,1
Перець 0,1
Гірчиця харчова 1
Томатна паста 3
Картопля 400
Овочі 350
у тому числі:
капуста 150
буряк 40
морква 50
цибуля ріпчаста 50
огірки, помідори, кабачки 60
Фрукти сушені 10

__________
Примітки:


1. За цією нормою забезпечуються:

особи, взяті під варту, які тримаються у слідчих ізоляторах;

засуджені, які тримаються у слідчих ізоляторах, вироки щодо яких набрали законної сили, і підлягають вивезенню до виправних колоній для відбування покарання;

особи, до яких застосований тимчасовий або екстрадиційний арешт;

особи, які тримаються в місцях тимчасового тримання Держприкордонслужби;

особи, які тримаються в ізоляторах тимчасового тримання та інших місцях тримання Національної поліції;

особи, які тримаються в спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) СБУ.

2. Додатково до цієї норми харчування видаються на одну особу на добу:

вагітним жінкам понад чотири місяці вагітності, матерям-годувальницям на час годування до шестимісячного віку дитини (за медичним висновком): м’ясо (свинина, яловичина I категорії) - 60 грамів, масло вершкове - 40 грамів, сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) - 20 грамів, сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) - 50 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 400 грамів, цукор - 20 грамів, яйця курячі - 6 штук (на тиждень), овочі - 100 грамів, соки плодові та ягідні - 150 грамів, фрукти сушені - 20 грамів, повидло - 30 грамів;

особам, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 100 грамів, яйця курячі - 4 штуки (на тиждень), овочі - 250 грамів, соки плодові та ягідні - 200 грамів, фрукти сушені - 20 грамів, повидло - 30 грамів;

засудженим особам з інвалідністю I та II груп: масло вершкове - 20 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 150 грамів, яйця курячі - 2 штуки (на тиждень).
Норма № 3 - для засуджених, які тримаються в приміщеннях камерного типу
Найменування продуктів Кількість на одну особу на добу (грамів)
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту 450
Борошно пшеничне 1 сорту 10
Крупи різні 70
Бобові 20
Макаронні вироби 30
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) 80
Риба без голови 100
Маргарин 25
Олія соняшникова 20
Цукор 40
Сіль кухонна харчова 12
Чай чорний байховий 1 сорту 1
Лавровий лист 0,1
Перець 0,1
Гірчиця харчова 1
Томатна паста 3
Картопля 400
Овочі 350
у тому числі:
капуста 150
буряк 40
морква 50
цибуля ріпчаста 50
огірки, помідори, кабачки 60
Фрукти сушені 10

__________
Примітки:


1. За цією нормою забезпечуються:

( Абзац другий пункту 1 виключено на підставі Постанови КМ № 36 від 16.01.2024
)

засуджені до позбавлення волі, які тримаються у приміщеннях камерного типу колоній максимального рівня безпеки;

засуджені до позбавлення волі, які тримаються у приміщеннях камерного типу секторів максимального рівня безпеки колоній середнього рівня безпеки;

засуджені до довічного позбавлення волі, які тримаються у приміщеннях камерного типу;

засуджені, які поміщені в дисциплінарний ізолятор або карцер;

засуджені, переведені до приміщення камерного типу (одиночної камери);

особи, взяті під варту, які поміщені в карцер.

2. Додатково до цієї норми харчування видаються на одну особу на добу:

особам, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 100 грамів, яйця курячі - 5 штук (на тиждень), овочі - 250 грамів, соки плодові та ягідні - 200 грамів, фрукти сушені - 20 грамів, повидло - 30 грамів;

засудженим особам з інвалідністю I та II груп: масло вершкове - 20 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 150 грамів, яйця курячі - 2 штуки (на тиждень).
Норма № 4 - для неповнолітніх
Найменування продуктів Кількість на одну особу на добу (грамів)
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту 350
Печиво 30
Борошно пшеничне 1 сорту 50
Крупи різні 70
Бобові 10
Макаронні вироби 30
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) 150
Риба без голови 100
Олія соняшникова 20
Масло вершкове 30
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) 400
Сметана (15 відсотків жирності) 15
Сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) 70
Сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) 10
Яйця курячі, штук 1
Цукор 70
Сіль кухонна харчова 12
Чай чорний байховий 1 сорту 0,5
Какао-порошок 5
Лавровий лист 0,1
Перець 0,1
Гірчиця харчова 1
Томатна паста 3
Картопля 400
Овочі 300
у тому числі:
капуста 150
буряк 30
морква 40
цибуля ріпчаста 30
огірки, помідори, кабачки 50
Фрукти свіжі 150
Фрукти сушені 15
Соки плодові та ягідні 200
Дріжджі 2
__________
Примітка:
За цією нормою забезпечуються:
засуджені, які відбувають покарання у виховних колоніях (секторах для відбування покарання засудженими неповнолітніми, утворених у виправних колоніях мінімального та середнього рівнів безпеки);
неповнолітні особи, які перебувають на стаціонарному чи амбулаторному лікуванні;
неповнолітні особи, взяті під варту, які тримаються у слідчих ізоляторах;
неповнолітні особи, які тримаються в місцях тимчасового тримання Держприкордонслужби;
неповнолітні особи, які тримаються в спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) СБУ;
неповнолітні особи, які тримаються в приймальниках-розподільниках для дітей органів Національної поліції.
Норма № 5 - для хворих, які перебувають на лікуванні у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби
Найменування продуктів Кількість на одну особу на добу (грамів)
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту 400
Борошно пшеничне 1 сорту 10
Крупи різні 80
Бобові 5
Макаронні вироби 20
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) 100
Риба без голови 100
Маргарин 15
Олія соняшникова 20
Масло вершкове 20
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) 250
Яйця курячі, штук 0,5
Цукор 40
Сіль кухонна харчова 10
Чай чорний байховий 1 сорту 1
Лавровий лист 0,1
Гірчиця харчова 1
Томатна паста 3
Картопля 400
Овочі 350
у тому числі:
капуста 150
буряк 50
морква 50
цибуля ріпчаста 40
огірки, помідори, кабачки 60
Фрукти сушені 15

__________
Примітки:


1. За цією нормою забезпечуються:

засуджені та особи, взяті під варту, які перебувають на стаціонарному лікуванні у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби;

засуджені та особи, взяті під варту, які потребують дієтичного харчування за призначенням лікаря;

засуджені та особи, взяті під варту, які перебувають на амбулаторному лікуванні за призначенням лікаря;

особи, які тимчасово затримані та перебувають лікувальних закладах СБУ.

2. Додатково до цієї норми видаються на одну особу на добу:

вагітним жінкам понад чотири місяці вагітності, матерям-годувальницям на час годування (за медичним висновком): хліб пшеничний з борошна 1 сорту - 100 грамів, крупи - 20 грамів, макаронні вироби - 10 грамів, м’ясо (свинина, яловичина I категорії) - 50 грамів, масло вершкове - 20 грамів, сир кисломолочний (5-9 відсотка жирності) - 50 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 250 грамів, яйця курячі - 0,5 штуки, цукор - 10 грамів, картопля - 100 грамів, овочі - 50 грамів, соки плодові та ягідні - 150 грамів, фрукти сушені - 20 грамів, повидло - 30 грамів;

особам, які перебувають на лікуванні у психіатричних лікарнях (відділеннях), під час проведення інсуліново-шокової терапії (25-30 діб) - цукор 200 грамів.
Норма № 6 - для дітей, які перебувають з матерями у слідчих ізоляторах та у будинках дитини при виправних колоніях Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) СБУ
Найменування продуктів Кількість на одну особу на добу (грамів)
0-3 місяців 4-5 місяців 6-7 місяців 8-11 місяців 12-36 місяців
Хліб пшеничний із борошна 1 сорту 20 110
Печиво 15 15
Борошно пшеничне вищого сорту 20
Крупи різні 15 20 30
Макаронні вироби 5 5 5
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) 50 90 110
Риба без голови 25 30
Олія соняшникова 3 6 9
Масло вершкове 3 5 30
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) 200 380 500
Сухі молочні суміші 100 120 80 60
Сметана (15 відсотків жирності) 10
Сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) 30 50 50
Сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) 5
Яйця курячі, штук 0,5 0,5
Цукор 30 30 40
Сіль кухонна харчова 2
Чай 4 4
Какао-порошок 1
Мед 1
Лавровий лист 0,05
Томатна паста 3
Крохмаль картопляний 1 2 3
Дріжджі 1
Картопля 50 85 150
Овочі 120 180 260
у тому числі:
капуста 60 100 150
буряк 20 30 25
морква 20 25 25
цибуля ріпчаста 5 5 30
огірки, помідори, кабачки 15 20 30
Фрукти свіжі 30 75 150
Фрукти сушені 4 6 10
Соки плодові та ягідні 100
Кислота лимонна 0,1
Ванільний цукор 0,1
Фруктове пюре 30 50
__________
Примітка:
За цією нормою забезпечуються діти, які не годуються матерями-годувальницями.
Норма № 7 - для осіб, які переміщуються
Найменування продуктів Комплект сніданку/ вечері Комплект обіду Кількість на одну особу
на добу
Галети або сухарі з борошна пшеничного 1 сорту, грамів 100/100 150 350
Готова до вживання перша страва (борщ чи супи м’ясні або рибні в асортименті) в пакеті, грамів 500 500
Готова до вживання друга страва (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті) в пакеті, грамів 300/300 300 900
Вода питна бутильована, літрів 0,5/0,5 0,5 1,5
Ложка пластмасова, штук 1/1 1 3
Серветка паперова, штук 1/1 1 3
Безполуменевий нагрівач їжі 1/1 2 4

__________
Примітки:


1. За цією нормою забезпечуються:

засуджені, які переміщуються між установами виконання покарань та слідчими ізоляторами Державної кримінально-виконавчої служби;

особи, взяті під варту та затримані, під час перебування в судовому засіданні та проведення слідчих (розшукових) дій;

особи, взяті під варту та затримані, які переміщуються між слідчими ізоляторами Державної кримінально-виконавчої служби та ізоляторами тимчасового тримання Національної поліції;

особи, взяті під варту та затримані, які переміщуються між спеціально відведеними місцями для тимчасового тримання (ізоляторами тимчасового тримання) СБУ;

особи, звільнені від відбування покарання, під час прямування до місця проживання;

затримані особи, які переміщуються до місць тимчасового тримання Держприкордонслужби, пунктів тимчасового перебування іноземців ДМС та пунктів пропуску через державний кордон для примусового видворення.

2. У разі забезпечення продуктами харчування за даною нормою на добу харчування за іншими нормами не здійснюється.

3. У разі переміщення осіб за межі місць тримання на строк більш як шість годин видається повна норма.

4. У разі переміщення осіб за межі місць тримання на строк менш як шість годин їх забезпечують відповідним комплектом прийому їжі (сніданок, обід чи вечеря), на якому особи відсутні.

5. Дозволяється комплектувати замість:

350 грамів галет або сухарів із борошна пшеничного 1 сорту 500 грамів хліба з борошна пшеничного 1 сорту;

0,5 літра води питної бутильованої 0,2 літра сокового нектару.
Норма № 8 - для осіб, яким визначено примусове годування
Найменування продуктів Кількість на одну особу
на добу (грамів)
Крупа манна або вівсяна 50
М’ясо (свинина, яловичина I категорії для приготування бульйону) 200
Масло вершкове 30
Цукор 45
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) 800
Сіль кухонна харчова 8
Яйця курячі, штук 2

__________
Примітки:


1. За цією нормою забезпечуються засуджені, які тримаються в установах виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби, затримані особи, які тримаються в місцях тимчасового тримання Держприкордонслужби, ізоляторах тимчасового тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) СБУ, яким за рішенням суду призначено застосування примусового годування.

2. Дозволяється дану норму замінювати на збалансовані продукти у рідкій формі для ентерального харчування (зондового введення) енергетичною цінністю не менше 1100 ккал на добу.
( Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 1063 від 11.12.2019, № 36 від 16.01.2024, № 335 від 26.03.2024 )
Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 27 грудня 2018 р. № 1150
НОРМИ
заміни продуктів харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Держприкордонслужби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) СБУ

................
Перейти до повного тексту