- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 27 грудня 2018 р. № 1150 Київ |
Про норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити:
норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки, згідно з додатком 1;
норми заміни продуктів харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки, згідно з додатком 2;
Порядок застосування норм харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки, що додається.
2. Видатки, пов’язані з виконанням цієї постанови у 2026 році та наступних роках, здійснюються у межах асигнувань, передбачених відповідним розпорядникам бюджетних коштів.
3. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.
4. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2026 року.
Прем'єр-міністр України |
В.ГРОЙСМАН |
Інд. 29 |
|
Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 27 грудня 2018 р. № 1150
НОРМИ
харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки
Норма № 1 - загальна
Найменування продуктів |
Кількість на одну особу на добу (грамів) |
чоловіки |
жінки |
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту |
500 |
400 |
Борошно пшеничне 1 сорту |
10 |
10 |
Крупи різні |
100 |
90 |
Бобові |
20 |
20 |
Макаронні вироби |
30 |
30 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) |
100 |
100 |
Риба без голови |
100 |
100 |
Маргарин |
35 |
30 |
Олія соняшникова |
20 |
20 |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) |
100 |
100 |
Яйця курячі, штук на тиждень |
2 |
2 |
Цукор |
40 |
40 |
Чай чорний байховий 1 сорту |
1 |
1 |
Сіль кухонна харчова |
12 |
10 |
Лавровий лист |
0,1 |
0,1 |
Перець |
0,1 |
0,1 |
Гірчиця харчова |
1 |
1 |
Томатна паста |
3 |
3 |
Картопля |
500 |
500 |
Овочі |
300 |
300 |
у тому числі: |
|
|
капуста |
150 |
150 |
буряк |
30 |
30 |
морква |
30 |
30 |
цибуля ріпчаста |
30 |
30 |
огірки, помідори, кабачки |
60 |
60 |
Фрукти сушені |
10 |
10 |
__________ Примітки: |
1. За цією нормою забезпечуються: засуджені, які тримаються у виправних колоніях мінімального та середнього рівня безпеки, звичайних жилих приміщеннях колоній максимального рівня безпеки; засуджені до позбавлення волі, які залишені у слідчих ізоляторах, установах виконання покарань для роботи з господарського обслуговування; засуджені до обмеження волі, які тримаються у виправних центрах. |
2. Додатково до цієї норми видаються на одну особу на добу: засудженим, які працюють на важких роботах із шкідливими умовами праці: хліб пшеничний із борошна 1 сорту - 90 грамів, макаронні вироби - 20 грамів, м’ясо (свинина, яловичина I категорії) - 40 грамів, риба без голови - 20 грамів, маргарин - 20 грамів, цукор - 5 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 200 грамів, картопля - 50 грамів, овочі - 50 грамів; вагітним жінкам понад чотири місяці вагітності, матерям-годувальницям на час годування до шестимісячного віку дитини (за медичним висновком): м’ясо (свинина, яловичина I категорії) - 60 грамів, масло вершкове - 40 грамів, сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) - 20 грамів, сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) - 50 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 400 грамів, цукор - 20 грамів, яйця курячі - 5 штук (на тиждень), овочі - 100 грамів, соки плодові та ягідні - 150 грамів, фрукти сушені - 20 грамів, повидло - 30 грамів; засудженим, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: м’ясо (свинина, яловичина I категорії) - 40 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 100 грамів, яйця курячі - 3 штуки (на тиждень), овочі - 250 грамів, соки плодові та ягідні - 200 грамів, фрукти сушені - 20 грамів, повидло - 30 грамів; засудженим особам з інвалідністю I та II груп: масло вершкове - 20 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 150 грамів, яйця курячі - 2 штуки (на тиждень). |
Норма № 2 - для осіб, які тримаються у слідчих ізоляторах та перебувають у місцях тимчасового тримання
Найменування продуктів |
Кількість на одну особу на добу (грамів) |
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту |
450 |
Борошно пшеничне 1 сорту |
10 |
Крупи різні |
90 |
Бобові |
20 |
Макаронні вироби |
30 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) |
100 |
Риба без голови |
100 |
Маргарин |
25 |
Олія соняшникова |
20 |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) |
100 |
Яйця курячі, штук на тиждень |
1 |
Цукор |
40 |
Сіль кухонна харчова |
12 |
Чай чорний байховий 1 сорту |
1 |
Лавровий лист |
0,1 |
Перець |
0,1 |
Гірчиця харчова |
1 |
Томатна паста |
3 |
Картопля |
400 |
Овочі |
350 |
у тому числі: |
|
капуста |
150 |
буряк |
40 |
морква |
50 |
цибуля ріпчаста |
50 |
огірки, помідори, кабачки |
60 |
Фрукти сушені |
10 |
__________ Примітки: |
1. За цією нормою забезпечуються: особи, взяті під варту, які тримаються у слідчих ізоляторах; засуджені, які тримаються у слідчих ізоляторах, вироки щодо яких набрали законної сили, і підлягають вивезенню до виправних колоній для відбування покарання; особи, до яких застосований тимчасовий або екстрадиційний арешт; особи, які тримаються в місцях тимчасового тримання Держприкордонслужби; особи, які тримаються в ізоляторах тимчасового тримання та інших місцях тримання Національної поліції; особи, які тримаються в спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) СБУ. |
2. Додатково до цієї норми харчування видаються на одну особу на добу: вагітним жінкам понад чотири місяці вагітності, матерям-годувальницям на час годування до шестимісячного віку дитини (за медичним висновком): м’ясо (свинина, яловичина I категорії) - 60 грамів, масло вершкове - 40 грамів, сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) - 20 грамів, сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) - 50 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 400 грамів, цукор - 20 грамів, яйця курячі - 6 штук (на тиждень), овочі - 100 грамів, соки плодові та ягідні - 150 грамів, фрукти сушені - 20 грамів, повидло - 30 грамів; особам, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 100 грамів, яйця курячі - 4 штуки (на тиждень), овочі - 250 грамів, соки плодові та ягідні - 200 грамів, фрукти сушені - 20 грамів, повидло - 30 грамів; засудженим особам з інвалідністю I та II груп: масло вершкове - 20 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 150 грамів, яйця курячі - 2 штуки (на тиждень). |
Норма № 3 - для засуджених, які тримаються в приміщеннях камерного типу
Найменування продуктів |
Кількість на одну особу на добу (грамів) |
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту |
450 |
Борошно пшеничне 1 сорту |
10 |
Крупи різні |
70 |
Бобові |
20 |
Макаронні вироби |
30 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) |
80 |
Риба без голови |
100 |
Маргарин |
25 |
Олія соняшникова |
20 |
Цукор |
40 |
Сіль кухонна харчова |
12 |
Чай чорний байховий 1 сорту |
1 |
Лавровий лист |
0,1 |
Перець |
0,1 |
Гірчиця харчова |
1 |
Томатна паста |
3 |
Картопля |
400 |
Овочі |
350 |
у тому числі: |
|
капуста |
150 |
буряк |
40 |
морква |
50 |
цибуля ріпчаста |
50 |
огірки, помідори, кабачки |
60 |
Фрукти сушені |
10 |
__________ Примітки: |
1. За цією нормою забезпечуються: ( Абзац другий пункту 1 виключено на підставі Постанови КМ № 36 від 16.01.2024 ) засуджені до позбавлення волі, які тримаються у приміщеннях камерного типу колоній максимального рівня безпеки; засуджені до позбавлення волі, які тримаються у приміщеннях камерного типу секторів максимального рівня безпеки колоній середнього рівня безпеки; засуджені до довічного позбавлення волі, які тримаються у приміщеннях камерного типу; засуджені, які поміщені в дисциплінарний ізолятор або карцер; засуджені, переведені до приміщення камерного типу (одиночної камери); особи, взяті під варту, які поміщені в карцер. |
2. Додатково до цієї норми харчування видаються на одну особу на добу: особам, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 100 грамів, яйця курячі - 5 штук (на тиждень), овочі - 250 грамів, соки плодові та ягідні - 200 грамів, фрукти сушені - 20 грамів, повидло - 30 грамів; засудженим особам з інвалідністю I та II груп: масло вершкове - 20 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 150 грамів, яйця курячі - 2 штуки (на тиждень). |
Норма № 4 - для неповнолітніх
Найменування продуктів |
Кількість на одну особу на добу (грамів) |
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту |
350 |
Печиво |
30 |
Борошно пшеничне 1 сорту |
50 |
Крупи різні |
70 |
Бобові |
10 |
Макаронні вироби |
30 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) |
150 |
Риба без голови |
100 |
Олія соняшникова |
20 |
Масло вершкове |
30 |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) |
400 |
Сметана (15 відсотків жирності) |
15 |
Сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) |
70 |
Сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) |
10 |
Яйця курячі, штук |
1 |
Цукор |
70 |
Сіль кухонна харчова |
12 |
Чай чорний байховий 1 сорту |
0,5 |
Какао-порошок |
5 |
Лавровий лист |
0,1 |
Перець |
0,1 |
Гірчиця харчова |
1 |
Томатна паста |
3 |
Картопля |
400 |
Овочі |
300 |
у тому числі: |
|
капуста |
150 |
буряк |
30 |
морква |
40 |
цибуля ріпчаста |
30 |
огірки, помідори, кабачки |
50 |
Фрукти свіжі |
150 |
Фрукти сушені |
15 |
Соки плодові та ягідні |
200 |
Дріжджі |
2 |
__________ Примітка: |
За цією нормою забезпечуються: засуджені, які відбувають покарання у виховних колоніях (секторах для відбування покарання засудженими неповнолітніми, утворених у виправних колоніях мінімального та середнього рівнів безпеки); неповнолітні особи, які перебувають на стаціонарному чи амбулаторному лікуванні; неповнолітні особи, взяті під варту, які тримаються у слідчих ізоляторах; неповнолітні особи, які тримаються в місцях тимчасового тримання Держприкордонслужби; неповнолітні особи, які тримаються в спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) СБУ; неповнолітні особи, які тримаються в приймальниках-розподільниках для дітей органів Національної поліції. |
Норма № 5 - для хворих, які перебувають на лікуванні у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби
Найменування продуктів |
Кількість на одну особу на добу (грамів) |
Хліб пшеничний з борошна 1 сорту |
400 |
Борошно пшеничне 1 сорту |
10 |
Крупи різні |
80 |
Бобові |
5 |
Макаронні вироби |
20 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) |
100 |
Риба без голови |
100 |
Маргарин |
15 |
Олія соняшникова |
20 |
Масло вершкове |
20 |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) |
250 |
Яйця курячі, штук |
0,5 |
Цукор |
40 |
Сіль кухонна харчова |
10 |
Чай чорний байховий 1 сорту |
1 |
Лавровий лист |
0,1 |
Гірчиця харчова |
1 |
Томатна паста |
3 |
Картопля |
400 |
Овочі |
350 |
у тому числі: |
|
капуста |
150 |
буряк |
50 |
морква |
50 |
цибуля ріпчаста |
40 |
огірки, помідори, кабачки |
60 |
Фрукти сушені |
15 |
__________ Примітки: |
1. За цією нормою забезпечуються: засуджені та особи, взяті під варту, які перебувають на стаціонарному лікуванні у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби; засуджені та особи, взяті під варту, які потребують дієтичного харчування за призначенням лікаря; засуджені та особи, взяті під варту, які перебувають на амбулаторному лікуванні за призначенням лікаря; особи, які тимчасово затримані та перебувають лікувальних закладах СБУ. |
2. Додатково до цієї норми видаються на одну особу на добу: вагітним жінкам понад чотири місяці вагітності, матерям-годувальницям на час годування (за медичним висновком): хліб пшеничний з борошна 1 сорту - 100 грамів, крупи - 20 грамів, макаронні вироби - 10 грамів, м’ясо (свинина, яловичина I категорії) - 50 грамів, масло вершкове - 20 грамів, сир кисломолочний (5-9 відсотка жирності) - 50 грамів, молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) - 250 грамів, яйця курячі - 0,5 штуки, цукор - 10 грамів, картопля - 100 грамів, овочі - 50 грамів, соки плодові та ягідні - 150 грамів, фрукти сушені - 20 грамів, повидло - 30 грамів; особам, які перебувають на лікуванні у психіатричних лікарнях (відділеннях), під час проведення інсуліново-шокової терапії (25-30 діб) - цукор 200 грамів. |
Норма № 6 - для дітей, які перебувають з матерями у слідчих ізоляторах та у будинках дитини при виправних колоніях Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Державної прикордонної служби, ізоляторах тимчасового тримання та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) СБУ
Найменування продуктів |
Кількість на одну особу на добу (грамів) |
0-3 місяців |
4-5 місяців |
6-7 місяців |
8-11 місяців |
12-36 місяців |
Хліб пшеничний із борошна 1 сорту |
|
|
|
20 |
110 |
Печиво |
|
|
|
15 |
15 |
Борошно пшеничне вищого сорту |
|
|
|
|
20 |
Крупи різні |
|
|
15 |
20 |
30 |
Макаронні вироби |
|
|
5 |
5 |
5 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії) |
|
|
50 |
90 |
110 |
Риба без голови |
|
|
|
25 |
30 |
Олія соняшникова |
|
|
3 |
6 |
9 |
Масло вершкове |
|
|
3 |
5 |
30 |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) |
|
|
200 |
380 |
500 |
Сухі молочні суміші |
100 |
120 |
80 |
60 |
|
Сметана (15 відсотків жирності) |
|
|
|
|
10 |
Сир кисломолочний (5-9 відсотків жирності) |
|
|
30 |
50 |
50 |
Сир сичужний твердий (45 відсотків жирності) |
|
|
|
|
5 |
Яйця курячі, штук |
|
|
|
0,5 |
0,5 |
Цукор |
|
|
30 |
30 |
40 |
Сіль кухонна харчова |
|
|
|
|
2 |
Чай |
|
|
|
4 |
4 |
Какао-порошок |
|
|
|
|
1 |
Мед |
|
|
|
|
1 |
Лавровий лист |
|
|
|
|
0,05 |
Томатна паста |
|
|
|
|
3 |
Крохмаль картопляний |
|
|
1 |
2 |
3 |
Дріжджі |
|
|
|
|
1 |
Картопля |
|
|
50 |
85 |
150 |
Овочі |
|
|
120 |
180 |
260 |
у тому числі: |
|
|
|
|
|
капуста |
|
|
60 |
100 |
150 |
буряк |
|
|
20 |
30 |
25 |
морква |
|
|
20 |
25 |
25 |
цибуля ріпчаста |
|
|
5 |
5 |
30 |
огірки, помідори, кабачки |
|
|
15 |
20 |
30 |
Фрукти свіжі |
|
|
30 |
75 |
150 |
Фрукти сушені |
|
|
4 |
6 |
10 |
Соки плодові та ягідні |
|
|
|
|
100 |
Кислота лимонна |
|
|
|
|
0,1 |
Ванільний цукор |
|
|
|
|
0,1 |
Фруктове пюре |
|
|
30 |
50 |
|
__________ Примітка: |
За цією нормою забезпечуються діти, які не годуються матерями-годувальницями. |
Норма № 7 - для осіб, які переміщуються
Найменування продуктів |
Комплект сніданку/ вечері |
Комплект обіду |
Кількість на одну особу на добу |
Галети або сухарі з борошна пшеничного 1 сорту, грамів |
100/100 |
150 |
350 |
Готова до вживання перша страва (борщ чи супи м’ясні або рибні в асортименті) в пакеті, грамів |
|
500 |
500 |
Готова до вживання друга страва (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті) в пакеті, грамів |
300/300 |
300 |
900 |
Вода питна бутильована, літрів |
0,5/0,5 |
0,5 |
1,5 |
Ложка пластмасова, штук |
1/1 |
1 |
3 |
Серветка паперова, штук |
1/1 |
1 |
3 |
Безполуменевий нагрівач їжі |
1/1 |
2 |
4 |
__________ Примітки: |
1. За цією нормою забезпечуються: засуджені, які переміщуються між установами виконання покарань та слідчими ізоляторами Державної кримінально-виконавчої служби; особи, взяті під варту та затримані, під час перебування в судовому засіданні та проведення слідчих (розшукових) дій; особи, взяті під варту та затримані, які переміщуються між слідчими ізоляторами Державної кримінально-виконавчої служби та ізоляторами тимчасового тримання Національної поліції; особи, взяті під варту та затримані, які переміщуються між спеціально відведеними місцями для тимчасового тримання (ізоляторами тимчасового тримання) СБУ; особи, звільнені від відбування покарання, під час прямування до місця проживання; затримані особи, які переміщуються до місць тимчасового тримання Держприкордонслужби, пунктів тимчасового перебування іноземців ДМС та пунктів пропуску через державний кордон для примусового видворення. |
2. У разі забезпечення продуктами харчування за даною нормою на добу харчування за іншими нормами не здійснюється. |
3. У разі переміщення осіб за межі місць тримання на строк більш як шість годин видається повна норма. |
4. У разі переміщення осіб за межі місць тримання на строк менш як шість годин їх забезпечують відповідним комплектом прийому їжі (сніданок, обід чи вечеря), на якому особи відсутні. |
5. Дозволяється комплектувати замість: 350 грамів галет або сухарів із борошна пшеничного 1 сорту 500 грамів хліба з борошна пшеничного 1 сорту; 0,5 літра води питної бутильованої 0,2 літра сокового нектару. |
Норма № 8 - для осіб, яким визначено примусове годування
Найменування продуктів |
Кількість на одну особу на добу (грамів) |
Крупа манна або вівсяна |
50 |
М’ясо (свинина, яловичина I категорії для приготування бульйону) |
200 |
Масло вершкове |
30 |
Цукор |
45 |
Молоко коров’яче питне (2,5 відсотка жирності) |
800 |
Сіль кухонна харчова |
8 |
Яйця курячі, штук |
2 |
__________ Примітки: |
1. За цією нормою забезпечуються засуджені, які тримаються в установах виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби, затримані особи, які тримаються в місцях тимчасового тримання Держприкордонслужби, ізоляторах тимчасового тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) СБУ, яким за рішенням суду призначено застосування примусового годування. |
2. Дозволяється дану норму замінювати на збалансовані продукти у рідкій формі для ентерального харчування (зондового введення) енергетичною цінністю не менше 1100 ккал на добу. |
Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 27 грудня 2018 р. № 1150
НОРМИ
заміни продуктів харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, місцях тимчасового тримання Держприкордонслужби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках для дітей та інших місцях тримання Національної поліції та спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) СБУ
................Перейти до повного тексту