- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 16 лютого 2011 р. N 107 Київ |
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ
N 702 від 07.08.2013 )
Про затвердження Технічного регламенту енергетичного маркування побутових холодильників, морозильників та їх комбінацій
1. Затвердити Технічний регламент енергетичного маркування побутових холодильників, морозильників та їх комбінацій та план заходів з його застосування, що додаються.
2. Ця постанова набирає чинності через шість місяців з дня опублікування.
Прем'єр-міністр України | М.АЗАРОВ |
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 16 лютого 2011 р. N 107
ТЕХНІЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
енергетичного маркування побутових холодильників, морозильників та їх комбінацій
( Щодо набрання чинності Технічним регламентом та змін до нього див. розділ III Закону
N 3164-IV від 01.12.2005 )
Загальна частина
1. Цей Технічний регламент визначає основні вимоги щодо подання споживачам інформації про рівень ефективності споживання енергії побутовими холодильниками, шафами для зберігання заморожених продуктів, морозильниками та їх комбінаціями (далі - холодильні прилади), а також додаткової інформації.
Цей Технічний регламент розроблений з урахуванням Директиви Європейської Комісії від 21 січня 1994 р. N 94/2/ЄС про виконання Директиви Ради ЄС від 22 вересня 1992 р. N 92/75/ЄЕС щодо енергетичного маркування побутових холодильників, морозильників та їх комбінацій.
2. Дотримання вимог цього Технічного регламенту обов'язкове для:
центральних органів виконавчої влади, на які покладено функції з технічного регулювання та нагляду;
виробників холодильних приладів.
3. У цьому Технічному регламенті терміни вживаються у значенні, наведеному у Законі України
"Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності", Технічному регламенті енергетичного маркування електрообладнання побутового призначення, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 6 січня 2010 р.
N 5 (Офіційний вісник України, 2010 р., N 1, ст. 23).
4. Дія цього Технічного регламенту поширюється на нові холодильні прилади вітчизняного та іноземного виробництва, що живляться від мережі електричного струму.
Дія цього Технічного регламенту не поширюється на холодильні прилади, що можуть використовувати інші джерела енергії, зокрема акумуляторні батареї.
5. Інформація, яка зазначається на енергетичній етикетці та листівці відповідно до цього Технічного регламенту, отримується в результаті вимірювань, виконаних згідно з національними стандартами енергетичного маркування та методів вимірювання характеристик побутових холодильників, морозильників та їх комбінацій.
Вимоги до енергетичної етикетки та листівки визначені у
додатку.
Основні вимоги щодо енергетичного маркування холодильних приладів визначені у Технічному регламенті енергетичного маркування електрообладнання побутового призначення, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 6 січня 2010 р.
N 5 (Офіційний вісник України, 2010 р., N 1, ст. 23).
Технічна документація
6. Технічна документація повинна бути достатньою для оцінювання точності інформації, зазначеної на енергетичній етикетці, та давати можливість оцінити її відповідність вимогам цього Технічного регламенту. Технічна документація складається українською мовою.
Технічна документація повинна включати:
інформацію про повне найменування та адресу виробника холодильного приладу;
загальний опис моделі холодильного приладу, достатній для її однозначної ідентифікації;
інформацію (у тому числі рисунки) про основні конструктивні особливості моделі холодильного приладу, зокрема ті, що істотно впливають на рівень енергоспоживання;
підтвердження відповідності стандартам (протоколи випробувань холодильного приладу);
інструкцію з експлуатації холодильного приладу.
Якщо інформація, що стосується певної моделі холодильного приладу, отримана шляхом проведення розрахунків, зокрема за методом екстраполяції, технічна документація повинна включати дані (показники) таких розрахунків та випробувань, виконаних з метою перевірки їх точності, математичну модель для визначення експлуатаційних якостей та характеристик холодильного приладу.
7. За рівнем споживання електроенергії холодильні прилади поділяються на такі категорії:
перша - холодильники без низькотемпературного відділення;
друга - холодильники з відділеннями, температура повітря в яких становить +5 град.C та/або +10 град.C;
третя - холодильники з низькотемпературним відділенням, не позначені зірочкою;
четверта - холодильники з низькотемпературним відділенням, позначені однією зірочкою (*);
п'ята - холодильники з низькотемпературним відділенням, позначені двома зірочками (**);
шоста - холодильники з низькотемпературним відділенням, позначені трьома зірочками (***);
сьома - холодильники-морозильники з морозильним відділенням, позначені чотирма зірочками *(***);
восьма - морозильники-шафи;
дев'ята - морозильники-скрині;
десята - холодильники-морозильники з більш як двома дверцятами чи інші прилади.
Низькотемпературним відділенням холодильного приладу є будьяке відділення, температура повітря в якому становить -6 град.C і нижче.
8. Холодильні прилади вітчизняного та іноземного виробництва повинні мати енергетичну етикетку та листівку, інформація на яких зазначається українською мовою.
Енергетична етикетка прикріплюється на зовнішньому боці або кришці холодильного приладу. Ніщо не повинно закривати або зменшувати її видимість.
9. Холодильні прилади іноземного виробництва, що надходять на внутрішній ринок, можуть мати енергетичні етикетки, інформація на яких зазначається українською мовою та мовою держави - виробника холодильного приладу.
Інформація на листівці, що додається до холодильного приладу іноземного виробництва, може зазначатися мовою держави - виробника холодильного приладу.
10. У разі коли холодильний прилад пропонується для продажу, у прокат або прокат з подальшим викупом за письмовою пропозицією, поштовим замовленням, каталогом, через Інтернет чи в інший спосіб і споживач не має змоги побачити холодильний прилад, він гарантовано забезпечується інформацією про:
клас енергетичної ефективності;
річний обсяг енергоспоживання;
корисну місткість відділення для зберігання свіжих продуктів;
корисну місткість відділення для зберігання заморожених продуктів;
символи, нанесені на найхолоднішому відділенні;
скоригований рівень звукової потужності.
Визначення класу енергетичної ефективності холодильного приладу
11. Клас енергетичної ефективності холодильного приладу визначається за індексом енергетичної ефективності шляхом співвідношення фактичного річного обсягу споживання електроенергії холодильним приладом і річного обсягу споживання електроенергії холодильним приладом даної категорії.
Індекс енергетичної ефективності визначається за такою формулою:
W
факт
I = -------- x 100,
W
річн
де I - індекс енергетичної ефективності, відсотків;
W - фактичний річний обсяг споживання електроенергії
факт
холодильним приладом, кВт·г/рік;
W - річний обсяг споживання електроенергії холодильним
річн
приладом даної категорії, кВт·г/рік.
12. У разі коли індекс енергетичної ефективності становить не більш як 42 відсотки, холодильні прилади відносяться до таких класів енергетичної ефективності:
------------------------------------------------------------------
|Клас енергетичної ефективності |Індекс енергетичної ефективності|
|-------------------------------+--------------------------------|
| А++ | I < 30 |
|-------------------------------+--------------------------------|
| А+ | 30 <= I < 42 |
------------------------------------------------------------------
Річний обсяг споживання електроенергії холодильним приладом, що відноситься до зазначених класів, визначається за такою формулою:
25 - T
n ві
W = M x (сума) (V x ---------- x FF x CC x BI) + N + CH,
річн i = 1 ві 20
де T - температура, встановлена для кожного відділення
ві
холодильного приладу, град.C;
V - місткість кожного відділення холодильного приладу,
ві
куб. дециметрів;
n - кількість відділень холодильного приладу;
M, N - коефіцієнти, що визначаються залежно від категорії холодильного приладу:
------------------------------------------------------------------
|Категорія холодильного |Температура найхолоднішого | М | N |
| приладу | відділення | | |
|-----------------------+------------------------------+-----+---|
|Перша | > -6 град.C |0,233|245|
|-----------------------+------------------------------+-----+---|
|Друга | > -6 град.C |0,233|245|
|-----------------------+------------------------------+-----+---|
|Третя | > -6 град.C |0,233|245|
|-----------------------+------------------------------+-----+---|
|Четверта | <= -6 град.C * |0,643|191|
|-----------------------+------------------------------+-----+---|
|П'ята | <= -12 град.C ** |0,45 |245|
|-----------------------+------------------------------+-----+---|
|Шоста | <= -18 град.C ***/*(***) |0,777|303|
|-----------------------+------------------------------+-----+---|
|Сьома | <= -18 град.C ***/*(***) |0,777|303|
|-----------------------+------------------------------+-----+---|
|Восьма | <= -18 град.C *(***) |0,539|315|
|-----------------------+------------------------------+-----+---|
|Дев'ята | <= -18 град.C *(***) |0,472|286|
------------------------------------------------------------------
Коефіцієнти М і N для холодильних приладів десятої категорії визначаються залежно від температури найхолоднішого відділення холодильного приладу, позначеного відповідними зірочками;
FF, CC, BI, CH - поправкові коефіцієнти, що визначаються залежно від типу холодильного приладу або його відділення:
------------------------------------------------------------------
|Поправковий коефіцієнт | Значення | Тип холодильного приладу |
| | | або його відділення |
|-----------------------+-------------+--------------------------|
| FF | 1,2 |відділення для зберігання |
| | |заморожених продуктів, які|
| | |вентилюються |
|-----------------------+-------------+--------------------------|
................Перейти до повного тексту