1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 26 липня 2006 р. N 1023
Київ
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ N 767 від 07.08.2013 )
Про реалізацію статті 28 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів"
Відповідно до статті 28 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" Кабінет Міністрів України
постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються:
Порядок віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок;
Порядок проведення державної реєстрації харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок.
2. Установити, що свідоцтва про державну реєстрацію та висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок чинні до зазначеного в них строку.
3. Визнати такими, що втратили чинність:
постанову Кабінету Міністрів України від 30 липня 1998 р. N 1187 "Про затвердження Порядку віднесення харчових продуктів до категорії спеціальних" (Офіційний вісник України, 1998 р., N 30, ст. 1140);
постанову Кабінету Міністрів України від 23 липня 2004 р. N 942 "Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації спеціальних харчових продуктів і висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи на продовольчу продукцію" (Офіційний вісник України, 2004 р., N 30, ст. 2007).
4. Ця постанова набирає чинності з 1 вересня 2006 року.
Прем'єр-міністр України Ю.ЄХАНУРОВ
Інд. 28
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 26 липня 2006 р. N 1023
ПОРЯДОК
віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок
1. Цей Порядок визначає процедуру віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок (далі - спеціальні харчові продукти).
2. У цьому Порядку терміни вживаються у значенні, наведеному у Законі України "Про безпечність та якість харчових продуктів".
3. Експертиза, пов'язана з віднесенням харчових продуктів до категорії спеціальних, проводиться установами та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби (далі - експертні установи), уповноваженими головним державним санітарним лікарем України.
4. Для виконання робіт з віднесення харчового продукту до категорії спеціального виробник або постачальник (далі - замовник робіт) звертається до МОЗ із заявою, в якій зазначаються:
1) найменування (загальне та власне) харчового продукту, торговельне найменування мовою оригіналу, українською та англійською мовами;
2) реквізити заявника (країна реєстрації заявника, адреса, телефон, телефакс, електронна адреса, банківські реквізити, реєстраційний номер - для зарубіжного заявника, код згідно з ЄДРПОУ - для резидента);
3) реквізити замовника робіт (країна реєстрації замовника робіт, адреса, телефон, телефакс, електронна адреса, банківські реквізити, реєстраційний номер - для зарубіжного замовника робіт, код згідно з ЄДРПОУ - для резидента);
4) документ про повноваження заявника представляти замовника робіт (якщо замовник не є виробником або постачальником);
5) код згідно з УКТЗЕД - для імпортованої продукції або згідно з ДКПП - для нормативної документації та вітчизняної продукції.
5. До заяви про виконання робіт з віднесення харчового продукту до категорії спеціального додаються:
1) пояснювальна записка, що містить відомості про найменування, склад та призначення харчового продукту, його спеціальні властивості та рекомендації виробника щодо його споживання;
2) нормативна документація, технологічна інструкція з рецептурами (або проекти документів), акт обстеження виробництва державною санітарно-епідеміологічною службою - для продукції вітчизняного виробництва;
3) офіційні документи країни-виробника, що засвідчують обов'язкові параметри безпечності, мінімальні специфікації якості, дані про специфічну дію продукту (сертифікат, декларація виробника, реєстраційне свідоцтво, дані про реєстрацію в країні-виробника або інші аналогічні документи від країни-виробника) - для продукції, що імпортується;
4) текст маркування харчового продукту українською мовою;
5) декларація виробника;
6) науковий звіт, результати досліджень, зокрема спеціальних (у разі їх проведення), виданих установами, уповноваженими головним державним санітарним лікарем України на право здійснення таких робіт;
7) зразок харчового продукту.
Заява засвідчується підписом замовника робіт та печаткою (якщо замовник є юридичною особою). Всі документи подаються в одному примірнику.
Замовник несе відповідальність за достовірність документів.
Заборонено вимагати від заявника документи, не передбачені цим Порядком.
6. Віднесення харчових продуктів до категорії спеціальних здійснюється МОЗ шляхом проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи, за результатами якої складається висновок, що затверджується головним державним санітарним лікарем України (його заступником).
Позитивний висновок є підставою для державної реєстрації спеціального харчового продукту.

................
Перейти до повного тексту