1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Рішення


ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА
Р І Ш Е Н Н Я
N 17-40/7 від 05.07.99
м.Київ
Про необхідність усунення порушень вимог Указу Президента України від 03.02.98 N 79/98 "Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприємницької діяльності" Міністерством зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України
На виконання Указу Президента України від 03.02.98 N 79/98 "Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприємницької діяльності", здійснюючи аналіз нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади, з метою усунення надмірного та необгрунтованого державного втручання у підприємницьку діяльність Державний комітет України з питань розвитку підприємництва встановив:
Наказом МЗЕЗторгу від 23.07.97 N 365 затверджено Порядок розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та кондитерські вироби у підприємствах громадського харчування (далі - Порядок). Метою даного документа є визначення вимог до розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та борошняні кондитерські і булочні вироби, напої у підприємствах громадського харчування незалежно від форм власності для впорядкування їх діяльності.
Проте застосування низки положень цього Порядку на практиці значно ускладнює процедуру розробки та затвердження фірмових страв на підприємствах громадського харчування, обмежує внесення різноманітності в меню, тим самим стримуючи підприємницьку діяльність.
1. У п.6 Порядку встановлено, що у разі відсутності в штаті підприємства громадського харчування інженера-технолога, технологічні картки мають бути складені інженером-технологом Міністерства торгівлі, зовнішньоекономічних зв'язків і захисту прав споживачів Автономної Республіки Крим, управлінь з питань торгівлі та побутового обслуговування населення обласних державних адміністрацій, управлінь з питань торгівлі Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, обласних спілок споживчих товариств, Кримської обласної спілки споживчих товариств.
В такому випадку ця процедура займає більш тривалий час, що призводить до додаткових втрат підприємців, з огляду на відсутність зацікавленості вищевказаних працівників у швидкому складанні технологічних карт.
Тому пропонується п.6 Порядку змінити у такий спосіб:
"На нові фірмові страви та вироби суб'єктом господарювання у сфері громадського харчування мають бути складені технологічні картки (додатки 1 - 3). У картках зазначаються перелік продовольчої сировини, речовин і супутніх матеріалів, що застосовуються в процесі виготовлення, із зазначенням даних про норму їх вмісту в готових стравах і виробах, технологія приготування страв та виробів, правила їх оформлення і подачі".
Така пропозиція узгоджується із Законом України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" від 23.12.97 N 771/97-ВР.
2. З метою спрощення діяльності суб'єктів підприємницької діяльності пропонується п.5 Порядку викласти у такій редакції:
"Фірмові страви та вироби виготовляють кваліфіковані кухарі та кондитери, які мають спеціальну професійну підготовку".
З тією ж метою п.8 Порядку викласти у такій редакції:
"Суб'єкт підприємницької діяльності у сфері громадського харчування повинен провести дослідження фірмових страв та виробів у бактеріологічній лабораторії територіальної санітарно-епідеміологічної служби".

................
Перейти до повного тексту